Söta semmelrutor

Recept från Pitekök: Söta semmelrutor

Den klassiska semlan är självklart nummer ett, men det ena goda utesluter ju inte det andra, tycker vi. Prova en riktigt sötsak som funkar lika bra med som utan grädde! 

SÖTA SEMMELRUTOR i långpanna
Kakan kan bakas på ugnsplåt och ger då en lite tunnare ruta. Vill du ha en tjockare men mindre kakruta bakar du den i en liten långpanna (20x30 cm). Tiden i ugn anpassas efter val av bakform.

Kaka:
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker 
3 dl vetemjöl 
1,5 msk kardemumma 
3 tsk bakpulver 
1,5 dl mjölk
200 g riven mandelmassa 

Så här gör du:
Ugnsvärmen sätt till  175 grader.
Klä en ugnsplåt eller liten långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker poröst. 
Blanda samman alla torra ingredienser och vispa försiktigt eller vänd ned i äggsmeten till en klumpfri smet. Gör samma sak med mjölk och riven mandelmassa.
Häll smeten i den form du har valt och grädda i mitten av ugnen. Kakan ska vara torr i mitten.
Ugnsplåt: c:a 17-20 min.
Liten långpanna: c:a 20-25 min. 
Låt kakan svalna.

Mandelkräm 
150 g smör 
2 äggulor 
1,5 dl strösocker 
100 g riven mandelmassa 
100 g mandelspån, naturella eller rostade efter smak

Så här gör du:
Smält smöret och tillsätt äggulor, strösocker och riven mandelmassa under försiktig omrörning. Låt sjuda några minuter på medelvärme. Rör om under tiden.  
Låt krämen svalna lite och häll den sedan över kakan. 
Toppa med mandelspån och låt kakan svalna helt innan du skär den i rutor.

Smaka kakan som den är eller servera tillsammans med vispgrädde för extra lyx och semmelkänsla..
Kakan går bra att frysa.

Semmelrutor med flagad mandel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln