Marinerade tomater med chili och vitlök

Recept från Pitekök: Marinerade tomater med chili & vitlök

Så närmar vi oss ännu en helg som inte kommer att bli som vi är vana. Inga stora eldar med släkt, vänner och grannar. Men det ska vi inte hänga läpp över, vi fixar en annan sorts brasa istället. Låt oss bjuda på ett recept som garanterat höjer temperaturen; marinerade tomater med chili och vitlök. Den här heta härligheten tar några timmar att göra men håller fint i kylskåp - och passar som tillbehör till vårens alla grillrätter, både kött, fisk och vegetariskt.

MARINERADE TOMATER MED CHILI & VITLÖK
Du behöver en glasburk som rymmer minst 7,5 dl, gärna 1 l. Burken ska kunna förslutas ordentligt.

Marinad:
500 g färska små tomater. Valfria, men gärna romanticatomater.
3 färska chilifrukter, 2 röda och en gul
3 skalade vitlöksklyftor
1/2 msk salt
1/2 msk socker
5 dl fin olivolja (extra virgin)
Färsk timjan (valfritt)

Så här gör du:
Sätt ugnen på 90 grader.
Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Skiva vitlöken och dela chilifrukterna på längden. Blanda försiktigt med tomaterna. Strö över salt och socker.
Torka grönsakerna i ugnen c:a 5 timmar. Låt ugnsluckan stå lite på glänt så att fukten kan slinka ut (och en magiskt god doft!).
Ta ut formen och låt svalna helt. Lägg på buk och stick ned några kvistar färsk timjan (valfritt). Sist av allt fyller du på med olja tills den täcker grönsakerna.
Förvara svalt och mörkt, gärna i kylskåp för enkelhetens skull.

Låt gärna stå något dygn innan du hugger in, smaker växer!

Trevlig valborg!
/Kjell, Ola & Micke med personal

Pst! Valborgsafton stänger vi 11:00. Åter igen måndag 4 maj.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln